Dobra włoska restauracja – menu i wino
Włoskie restauracje to w kraju najczęsciej spotykany typ restauracji. Kochamy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, treściwe i nie jest kosztowne. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej wrażliwi próbują mniej znane dania – canelloni, lasagne i desery włoskie.
Szukając dobrej włoskiej restauracji warto przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy restauracja stosuje włoskie składniki, czy w karcie można znaleźć również mniej popularne potrawy, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża wielość smaków i jedzenie z wielu zakątków Włoch. W mistrzowskiej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.
Kuchnia włoska nie jest trudna, co nie zmienia tego, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Dobre wina włoskie
Żadna szanująca się knajpka włoska, która pretenduje do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna zapominać wina. Kolacja w klimacie włoskim bez wyjątku powinien zawierać też trunek. Lampka alkoholu to we Włoszech norma. menu restauracji Klasyczne wina włoskie to przede wszystkim toskańskie bolgheri, lombardyjskie franciacorta oraz pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi posiadać różnorodną kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc poznać indywidualność włoskiego gotowania bez wątpienia warto wybrać się do restauracji, która potrafi podać nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film