Jeśli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi fabrykanci oraz konsumenci na świecie spożywają na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są zapewne jedyną narodowością, jaka z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej niż raz dziennie.
Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie kluczowe, a nie jako fundamentalne cukry, jakie akompaniują posiłkom jako danie dodatkowe – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi bądź rybnymi – jest następnym wspaniałym przykładem zwyczajnej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odszukać makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można utworzyć proste bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.
Jak zrobić taki makaron?
• Wszystko, czego wypada do szablonowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
• Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie trzeba je wszystkie połączyć, wymieszać i ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
• Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron najczęściej gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.
Wobec tego, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ulubionych autentycznych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Tylko w owym czasie można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub ewentualnie innym, równie smakowitym daniem. Prosto, czysto oraz wyśmienite -o to chodzi!