kawa w ziarnach arabica

Zwykło się wychodzić z założenia, że jeżeli dobra kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak niezmiernie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

dobra kawa
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma gruntownie przeróżne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niesłychanie pokrewne, to jednak się różnią.
Kawa Meksyk
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina rozkwita prawie przez cały rok i uwielbia ciepło, w następstwie tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą zupełnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednakże co istotne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją scalać z aromatami, dlatego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać szczegółowo skład artykułu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie bonusem.